Merkel en Sarkozy willen dat de private sector op vrijwillige basis een bijdrage levert aan nieuwe noodhulp voor Athene. Frankrijk is daarmee opgeschoven naar Duitsland en Nederland, constateerde premier Mark Rutte tevreden. Eerder wees Frankrijk een bijdrage van banken, pensioenfondsen en verzekeraars nog af. Rutte lijkt wat minder belang te hechten aan tempo. ,,Beter een goed besluit dan een snel besluit.”

Griekenland kreeg vorig jaar al een lening van 110 miljard euro toegezegd van eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat geld wordt in delen uitbetaald. Komende dagen besluiten de ministers van Financiën van de eurolanden waarschijnlijk over de storting van de volgende 12 miljard.

Meer steun nodig

Maar Griekenland heeft meer steun nodig. Naar verluidt gaat het om zo’n 80 miljard euro. Een toenemend aantal landen wil dat banken en andere financiële instellingen die in Griekenland leningen hebben uitstaan ook een bijdrage van 20 à 30 procent leveren. Dat moet vrijwillig gebeuren, om te voorkomen dat ook andere eurolanden die in problemen verkeren straks op de stoep staan en er een crisis ontstaat in de Europese financiële sector.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie riep Griekenland vrijdag nog eens op ernst te maken met de hervormingen die het beloofd heeft in ruil voor de steun. ,,Er moeten duidelijke signalen uit Griekenland komen.” Nederland heeft al diverse malen laten weten niet te betalen als de Grieken niet fors het mes zetten in hun uitgaven.

De opmerkingen van Merkel en Sarkozy werden vrijdagmiddag positief ontvangen op de financiële markten. Beurskoersen onderbraken hun dalende lijn van de afgelopen dagen en de koers van de euro krabbelde weer enigszins op. Halverwege de middag was de munt 1,4280 dollar waard. Dat was ruim 1,5 dollarcent meer dan eerder op de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl